google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Beetje houterig?


Beetje houterig? Hout gebruik in interieur www.therealstyleguide.com
houten eettafel, noestig met mooie houttekening

Hout, wat een veelzijdig natuurproduct is dat toch! Gelukkig voor onze planeet gebruiken steeds meer fabrikanten FSC hout. Het FSC hout wordt door verantwoord bosbeheer namens de boseigenaren al 25 jaar door deze certificering wereldwijd gedragen. Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds stonden aan de vooravond van dit keurmerk. Zeker gezien de huidige klimaatmaatregelen is het bouwen met hout en toepassingen in de woning als vloer of meubelstuk een klimaatvriendelijk en circulair materiaal. Bomen houden CO2 vast. De koolstof blijft in het hout opgeslagen. Tevens zal hout weer vergaan na gebruik, zonder dat het schadelijk is voor het milieu.


Shelf mate d-Bohdi recycling wandplank www.therealstyleguide.com
gerecyceld hout krijgt een tweede leven als Shelf mate van D-Bodhi

In de meubelindustrie wordt veel gebruik gemaakt van gerecycled hout. Hout krijgt zo een tweede of derde leven. Het hout is doorleeft, heeft karakter en geeft direct een industriële of Wabi Sabi sfeer aan je ruimte. De Industriële stijl en Wabi Sabi objecten zijn bij de huidige woontrends doorgedrongen en voegen een extra dimensie toe.


Waar je vroeger steigerhout veelvuldig tegenkwam is tegenwoordig het Barnwood in opkomst.

Barnwood is afkomstig uit Canada, Amerika en de Alpen landen. De oude 100 tot 200 jarige boerenschuren worden gesloopt en dit hout krijgt nu een tweede leven. Het eikenhout, grenenhout en hemlock hout is doorleeft, voorzien van spijkergaten en zal wanneer verwerkt als meubelstuk uniek zijn.


www.therealstyleguide.com houtgebruik in interieur
Barnwood voor recycling .foto:Pedro Lastra

barnwoodgebruik in huis www.therealstyleguide.com
Barnwood loftdeur foto: www.barnwoodweb.nl


www.therealstyleguide.com
unieke salontafels van gebruikt hout en industrieel ijzeren frame

www.therealstyleguide.com
Barnwood als muurbekleding foto:www.barnwoodweb.nl

In huis zijn er vele toepassingen mogelijk zoals je ziet. Maar ook buitenshuis krijgen de gevels door middel van houtafwerkingen andere karakters. Helaas is het bouwen van een huis met hout voor de particulier nog steeds kostbaarder, dan met stenen.

houtbouw, www.therealstyleguide.com
Hout, mooi circulair bouwmateriaal.

hout gebruik in woning www.therealstyleguide.com
Hout nieuw of oud geeft direct karakter aan de ruimte

De meubels die voor huishoudelijk gebruik gemaakt worden, zijn onbewerkt of voorzien van een beschermlaag.

Olie, mogelijk in vele kleuren, maken het mogelijk om het hout te laten zien met alle nerven en oneffenheden. Deze afwerking is voor de liefhebber van een natuurlijke uitstraling van het materiaal. Door het aanbrengen van de olie lagen maak je het hout minder kwetsbaar voor het indringen van ongelukjes met eten en drinken. Tevens voedt de olie het hout, waardoor de houtvezels rusten. Je beschermd het hout niet, tegen het verkleuren door het licht.

Hardwaxolie, geschikt voor meubels met een open houtstructuur. Een deel van de waxolie trekt in het hout, ook blijft op het hout een laagje achter. Zo blijft je houten meubel beter beschermd tegen vocht. Toch is het raadzaam om viltjes te gebruiken en vocht direct met een droge doek te verwijderen. Voor het herstellen van een schade dien je de tafel helemaal opnieuw te schuren en de nieuwe lagen op te brengen.

Was, een natuurlijke was is te vergelijken met olie. Olie trekt echter in het hout en was blijft erop liggen. Was is niet geschikt voor buitenmeubels.

Lak, bij dekkende lakken is de houtnerf niet te zien of te voelen. Wel zal de lak de uv gevoeligheid tegenhouden. Daardoor blijft het hout zijn oorspronkelijke kleur meer behouden. Het nadeel van lak is dat wanneer er krassen op het lak komen deze alleen door schuren en opnieuw lakken weer weg te krijgen zijn.

Matlak, heeft het effect van geolied hout, maar met de bescherming van gelakt.

Skylt, heeft een blekende werking en na het aanbrengen van 2 of 3 lagen een uitstraling van onbewerkt. Het is zelfs kras vaster dan 2 componentenlak.

Beits, is een product voor buitengebruik. Het beschermd het hout tegen weersinvloeden. Doordat de beits in tegenstelling tot lak het hout niet afsluit, kan het vocht verdampen.hout gebruik www.therealstyleguide.com
Een houten huis midden in een bosrijke omgeving

Zolang het juiste hout gekapt wordt en genoeg bomen die onze lucht zuiveren blijven staan, dan ben ik een voorstander van hout als materiaal. De mogelijkheden zijn eindeloos en krijgt vaak een 2de of 3de leven in een andere vorm of functie.


47 weergaven

Comments


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page