google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Heeft u een leer probleem?Leer is populairder dan ooit. Niet alleen in de mode, geïnspireerd door de Matrix. Leer als zitmeubel is duurzamer en kan stoer industrieel of luxe uitstralen.

Maar wat doe je als je peuter een tekening met balpen of viltstift op je mooie lichte leren bank heeft gemaakt.

Je hebt net je nieuwe fauteuil staan en een stuk chocolade maakt een vetvlek in je geschuurde lederen bekleding.

Ondanks de zonwering hebben de uv stralen vat op je leer kleur gehad, nu is de bank veranderd van kleur.

Hoe ga je dat aanpakken?


Ten eerste is het verstandig om uit te vinden wat voor soort leer je in huis hebt staan.

Beschermd leder.

Dit leer wordt ook aangeduid als: afgewerkt leder, semi-aniline, gepigmenteerd of gedekverfd leder.

Het leer is door zijn bescherming geschikt voor dagelijks gebruik. In deze categorie leder zijn kwaliteitsverschillen. Het is het daarom verstandig om voor het gebruik van onderhoudsmiddelen, altijd een onopvallende plek als proefstuk te gebruiken.

Hoe herken je beschermd leder?

Krab je zachtjes over de oppervlakte van het leder en de kleur blijft onveranderd.

Wanneer je een soft cleaner gebruikt, dan blijft deze op de bovenlaag liggen en veranderd de leerkleur niet.

Net als gelakt hout, glanst het oppervlakte iets.


Aniline leder.

Dit leer wordt ook aangeduid als: natuur leer, puur leer, onbeschermd leer.

Aniline leder kan met diverse behandelingen een ander effect krijgen.

Bijvoorbeeld een pull-up of wax. Nubuck en suede behandel ik hierna.

In aniline leder zijn wederom grote kwaliteitsverschillen. Daarom is het raadzaam om de behandelingen eerst uit te proberen op een onopvallende plek.

Hoe herken je aniline leder?

Bevochtig een vinger en wrijf zachtjes over het leer om te zien dat het donkerder wordt. Wanneer het vocht opdroogt neemt het de oorspronkelijke kleur weer aan.

Schrijft het leder, wanneer je zachtjes met je nagel krabt. Is de kras lichter van kleur?


Nubuck leder.

Dit leer is natuurlijk ook een aniline leder. De bovenkant van het leder is geborsteld, waardoor de poriën open komen te staan. Hierdoor ontstaat een fluweelachtige structuur. Nubuck verwarren een hoop mensen met suede. Suède is echter de vleeszijde van het leder.

Hoe herken je nubuck leder?

Als je over de oppervlakte strijkt met je hand, dan blijft er een vleug zichtbaar. De test met de vochtige vinger is hier ook mogelijk. Is het leder met was behandeld, dan verdwijnt de was wanneer je met een spons een paar keer over het leer wrijft. Hierna kan je de eerdere twee testen toepassen.


Nu terug naar de oplossing.

Recent inkt van een ballpoint. Met het product Inkt away, verwijder je inkt uit aniline en beschermd leder.

Een chocolade vetvlek in geschuurd leder verwijder je met een aantal producten: een nubuck cloth, foam cleaner, leather degreaser. Met een strong cleaner verwijder je chocolade uit aniline en beschermd leder. Bij al deze handelingen is het belangrijk dat je eerst de test uitvoert op een stukje leder wat niet in het zicht staat. Dan weet je ook wat het product doet en kan je gedoceerd het probleem aanpakken.

Verkleuren van aniline leder los je op met een aniline op kleur. Door het aanbrengen van diverse lagen bouw je de kleur weer op. Het resultaat is een nieuw meubelstuk.


Er zijn nog veel meer probleemoplossingen voor ongelukken op leder. Op internet bij de firma Oranje kan je de producten bekijken. Of ga naar de winkel waar je bank of fauteuil gekocht is.

Zij hebben vaak de onderhoudsproducten te koop. Wacht nooit te lang met het probleem aan te pakken. Hoe langer je wacht met de oplossing, des de moeilijker het wordt. Het plegen van periodiek onderhoud, reinigen en voeden van het leder verlengt de duurzaamheid van je leren bank of fauteuil. Het maakt vaak het herstel van ongelukken ook een stuk makkelijker.


69 weergaven

Comments


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page