google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Nieuwe koopwoning ? Iedereen aan een jaren dertig woning?


Een nieuw woning of appartement. Wat nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe woning of appartement. Nog even wachten en dan kan je de sleutel in ontvangst nemen. Ondertussen heb je tijd om je oude woning te strippen van alles wat je verzameld hebt in de jaren dat je daar woonde. Langzaam aan het idee wennen dat alle herinneringen in je hoofd en in je hart opgeslagen zijn en niet meer in het oude vertrouwde huis of appartement. Welke meubelen neem je mee en wat ga je vervangen. Best veel beslissingen die je moet nemen.


Als je een starter bent op de huizenmarkt, dan sta je weer voor andere vraagstukken. Vooral als je alles nog moet aankopen.


Waar begin je als je nieuwe meubelen nodig hebt.

Allereerst is het belangrijk dat je potjes maakt. Wat is mijn budget en waar wil ik het meest in investeren.

Dat heeft natuurlijk met je persoonlijke interesse te maken en het spaargeld wat je te besteden hebt.

Tegenwoordig heb je voor elke portemonnee wel een winkel waar je kan slagen.

Maar hier zijn ook weer een paar valkuilen waar je behoorlijk hard in kan vallen en waar goedkoop wellicht in duurkoop veranderd.


Welke valkuilen kan je zoal tegenkomen bij het kiezen van een woninginrichting.


De volgorde van de valkuilen zijn willekeur en niet in de volgorde van grootste fouten gemaakt bij het inrichten.

Een lege woning voelt vaak groter aan dan het in werkelijkheid is. Vooral als je geen rekening houdt met looplijnen en gebruiksruimte rondom de verschillende meubelstukken.

1) Bij het plaatsen van een tafel met stoelen let je vaak niet op de ruimte die je nodig hebt om op de stoel aan tafel te zitten. Het langslopen via de looplijn die bijvoorbeeld naar je keuken of tuin leidt moet wel breed genoeg zijn. Minimaal 70 cm liefst meer.

2) Wanneer je een hoekbank kiest in een U-opstelling, bedenk dan dat je ruimte tussen de twee bank uiteinde voldoende is rondom je salontafel. Minimaal 45 cm rondom je salontafel om te lopen heb je zeker nodig. Tel daar de maat van je gespotte salontafel bij op en dan weet je of de tussenruimte van je U vormige bank voldoende is.

3)Als je de maten opneemt van je muur waar je bijvoorbeeld de bank wilt plaatsen, houdt dan rekening met de radiator, vensterbank en/of de gordijnen die je wilt ophangen op de haakse muur waar het raam zich bevindt.

Heel vaak heb je toch minimaal 50 cm nodig. Anders ziet het er gedrongen uit. Je mooie bank komt dan ook niet tot zijn recht.


Inrichten tips
Wat is er mis aan dit plaatje?

4)Stel dat je op een 4de etage komt te wonen in het appartementengebouw, dan is het wel noodzakelijk dat de meubelen met de lift kunnen. Anders komen er extra kosten bij voor bijvoorbeeld een te huren verhuislift. Maar kan de lift wel gehuurd worden als er buiten het gebouw geen mogelijkheid is om de lift neer te zetten.

Natuurlijk zijn er nog een aantal valkuilen die je op dit gebied kan bedenken.


Sfeer hoe bereik je dat?

Hoe bereik je sfeer in je nieuwe woning of appartement?

Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten. Toch zal iedereen het wel eens zijn met de opmerking: iets meer warmte en kleur en structuur gebruik zou op de foto niet misstaan.

Symmetrie zit niet altijd in het herhalen van patronen. Zoals je op de bovenstaande foto kan zien geeft het totaal een vervreemd beeld. Je bereikt het wel door complementerende kleuren of herhaling van de kleur. in verschillende meubelstukken. De bank of vloer geldt als uitgangspunt. Het samenspel met de gordijnen en wanden voegen daar een extra dimensie aan toe. Vervolgens kies je een vloerkleed bij harde vloeren. Niet alleen goed voor de akoestiek, maar brengt ook verbinding tussen de meubelstukken in de zitgroep.


Als laatste stijl je de ruimte af met de accessoires en persoonlijke vakantieschatten gegroepeerd in kleine stillevens.

Hoe bepaal je de keuze in stijlen van de overige kamers en keuken.

Een keuken die tegenwoordig vaak connectie heeft met de woonkamer en in elkaar overgaat in stijl en kleur heeft altijd de voorkeur. Het brengt ook rust met zich mee.

De andere ruimtes in je woning of appartement mogen best andere thema's hebben.

Je kunt het kleurgebruik hier per ruimte bepalen. Ook de badkamer en toilet in een woning of appartement kunnen iets anders uitstralen. Persoonlijk vind ik het wel meer cachet hebben, als het kleurenpalet relatie hebben tot elkaar.

Echter achter gesloten deuren, wat vaak het geval is in deze ruimtes kan je natuurlijk je fantasie helemaal zijn gang laten gaan.


Valkuilen in het kiezen van materiaal en de gebruikseigenschappen.

Als je qua interieur een keuze hebt gemaakt in stijl, kleurgebruik en maat grote dan heb je ook nagedacht over de gebruikseigenschappen van deze meubelstukken in de keuken, toilet, slaapkamer, woonkamer en rekening gehouden met jouw persoonlijke eisen en voorkeur.

Soms kies je iets wat mooi is zonder te vragen naar het onderhoud. De levensduur is een vraag die altijd lastig te beantwoorden is. Hier heb je factor geluk en je eigen manier van gebruik die dat lastig laat vertalen in hoelang je investering meegaat. Toch kan je vooraf je aankoop wel naar de gebruikseigenschappen en de bescherming van de te kopen artikelen informeren. Uv gevoeligheid en welke beschermlaag op onbewerkt hout en leder en de gevolgen hiervan is niet een onbelangrijke vraag om te stellen. Het is een succes als je op basis van deze gegevens en je karakter een beslissing neemt. Een zitcomfort wordt belangrijk als je ouder wordt en wellicht lichamelijke klachten hebt, Laat een goede verkoper met je meekijken. Ga niet als je geen starter bent op de woningmarkt je oude bank opmeten en met deze maten een vergelijk uitvoeren in de winkel. Zitcomfort hangt namelijk samen met de hardheid van het zit en rugkussen, de vorm van het zitkussen, de helling van de rug , de hoogte van de rug, en de zithoogte en hardheid van het zitkussen. Ook je lichaamsgewicht en lengte plus de zithouding bepalen uiteindelijk je zitcomfort.


Een slaapkamer heeft weer andere vraagstukken. Te denken aan, verduistering voor raambekleding voor een goede nachtrust. Het comfort van je bed, en linnengoed of wat te denken aan een perfect kussen. Je bedombouw en de nachtkastjes niet te vergeten. Maar ook je verlichting is belangrijk voor de verschillende activiteiten in je slaapkamer. Volgens de slaapexperts moet je de activiteiten tot het minimum aantal beperken om je nachtrust niet te laten verstoren.


De keuken ergonomie is een hele belangrijke. De zone waar je eten opbergt, bereidt en de pannen weer schoonmaakt hoort zich binnen de driehoek te bevinden waar jij in staat. Mijn expertise over de keukenapparatuur is beperkt. Wat ik echter eerder al aangaf in dit blog wordt de keuken steeds meer een onderdeel van de living. Daarom is het qua kleurgebruik en stijl fijn als deze aansluiting op elkaar vinden.


53 weergaven

Comments


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page