google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Is Art Deco nooit weggeweest?Eileen Grey (1878-1976) , was een ondergewaardeerde architect en meubelontwerpster. Zij word ook wel de pionier van de Modern movement genoemd.

Na de eerste wereld oorlog in 1919 heeft zij in Parijs een appartement ingericht welke een samenvatting was van de Art Deco stijl.

Hierboven zie je een paar van haar ontwerpen staan. Onder andere de beroemde Bibendum stoel en de E 1027 bijzettafel.

De details van de ontwerpen zie je tegenwoordig terug bij veel merken en fabrikanten.


Wat is Art Deco eigenlijk, Het is een verzamelnaam van toegepaste kunst in architectuur, grafische industrie, industriële en interieurontwerp als ook beeldende kunst en kledingmode.

De kenmerken van art deco waren/ zijn verchroomd staal, email, bladgoud, lak, geometrische figuren, weelderige stoffen, glimmende materialen, spiegels, elegante houten meubelen donker van kleur. De mate van weelderigheid verschilt ook per land.

Tegenwoordig is de art deco stijl minimalistischer dan vroeger.
www.therealstyleguide.com
Velvet, glas, ronde spiegel, geometrische vormen

Op de beurs Maison & Objet 2018 was de invloed van Art Deco goed te zien bij de verschillende stands.


Ik was in Amsterdam bij de winkel Made.com ( opgericht in 2010 ) binnen gelopen. Bij deze meubelverkoper zie je heel veel art deco geïnspireerde artikelen. Welke door verschillende jonge ontwerpers verspreid over de hele wereld zijn ontworpen.In de showroom van deze internetwinkel met zijn roots in Engeland, ga je met een tablet door de winkel. Op een kaartje met een kruis kan je dmv scannen de mogelijkheden bekijken en bestellen. Het idee achter made.com is leuk, echter zet ik wel een paar kanttekeningen bij sommige reden die de prijs opbouw moeten verdedigen.

Ik benoem dan; 1) de niet voorraadhoudende insteek. Bij de meeste meubelzaken wordt pas geproduceerd als de klant een order plaatst. 2) Betaalbaar design, grote gerenommeerde ontwerpers kunnen voor hun ontwerp, waar vaak patent op wordt aangevraagd een hogere fee vragen, het hierop gepatenteerde ontwerp brengt ook kosten met zich mee.

Maar goed een bedrijf zonder missie of visie is ook stuurloos. Als consument kies je naar je budget en wat je belangrijk vindt, niet perse in deze volgorde.

Art Deco is een blijvertje die de komende meubelbeurzen in alle variaties te bewonderen zal zijn.


67 weergaven

Comments


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page