google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Duurzaamheid transitie in de interieurbranche: Starring "The Subsitute"


Nee, de titel heeft niks met de aankondiging van een nieuwe bioscoopfilm te maken.

"The Substitute" opgericht in 2019, door de dames Marieke Kamphuis en Machteld Rijnten heeft tot doel: het versnellen van de duurzaamheidstransitie in oa de interieur sector.

Door samenwerking te zoeken met duurzame merken, fabrikanten en professionals was het opzetten van de duurzame woonbeurs succesvol. Maar dat was nog maar het begin.

Hoever is de interieursector met duurzaamheid?

In de interieursector zijn hele kleine stapjes gemaakt. Er wordt nagedacht over verpakking. Er wordt namelijk heel veel plastic gebruikt. Grote fabrikanten produceren via zelf opgewekte elektriciteit. Leerlooierijen gebruiken hun eigen water keer op keer door middel van een aangesloten zuiveringsinstallatie.

Designers denken na over de grondstoffen die wanneer het product niet meer voldoet een nieuw leven kan krijgen. Een voorbeeld van upcyclen is Esther Derkx.Esther Derkx zoekt serviesgoed uit in kringloopwinkels en geeft hieraan een nieuwe bestemming. Door aan de bestaande decoratie nieuwe afbeeldingen toe te voegen van sporters, dansers, yogi en body-builders op en om het porselein. Zo ontstaan er kunstobjecten.


Duurzaam door het gebruik van oude bouwmaterialen.

In Rotterdam is "Buurman" een mooi voorbeeld van een bedrijf die afval van bouwbedrijven, festivals, musea/kunstinstellingen en andere organisaties aanbied aan consumenten en professionals. Van sloophout tot elektra kabel, voor iedere creatieveling of handige doe-het-zelver.

Het project stadshout, waarbij de gekapte bomen uit de stad niet worden versnipperd maar als bouwmateriaal aangeboden wordt voor producten voor binnen of buiten.Little Green: Grey Teal nr. 226, Light Peachblossom nr. 3

Verf en behang fabrikant die trendy is en zowel verf als behang levert bestaat al langer.

De verf en het behang van Little Greene zijn milieuvriendelijk en van de hoogste kwaliteit. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de beste natuurlijke, organische en synthetisch-veilige pigmenten. Little Greene verf op waterbasis voldoet ruimschoots aan de wetgeving betreffende VOS. De verf op basis van olie is geformuleerd door middel van in de natuur voorkomende plantaardige oliën. Little Greene verf dekt zeer goed, wat betekent dat er minder grondstoffen worden gebruikt en dus ook minder afval is. Alle verpakkingsmaterialen bevatten gerecycled materiaal en kunnen weer gerecycled worden na gebruik


Het papier, dat gebruikt wordt voor het behangpapier is afkomstig uit FSC- of PEFC-gecertificeerde duurzame bossen; voor elke gebruikte boom worden vier nieuwe bomen gepland. Het pigment gebruikt voor de bedrukking is volledig niet-toxisch en de behanglijm bevat geen solventen.

Goede intenties maar toch niet duurzaam.


Planten.

De exotische populaire planten die via containers naar Nederland komen vanuit een ver land staan mooi in onze interieurs maar voordat ze in onze woning staan hebben zij door de reis gezorgd voor veel CO2 uitstoot. Lokaal geteelde planten die door het gebruik van pesticiden het milieu belasten. Voor een gezond thuisklimaat door het gebruik van planten kan je letten op kwekers die duurzaam kweken. Een plant kopen bij een plantenasiel is ook een goed alternatief.


Natuursteen.

Natuursteen is populair maar zeer belastend voor het milieu. Om bij de steengroeve te komen worden veel bomen gekapt. Eenmaal leeg blijft er een groot gat achter in het landschap. Tevens zijn de arbeidsomstandigheden voor de werknemers vaak niet op orde.

De duurzame woonbeurs is helaas dit jaar gecanceld mede door het gebrek aan deelnemers. Dit betekent niet het einde van het verduurzamen van de interieur sector. Stapje voor stapje vooruit waarbij jong design talent een podium verdient met nieuwe innovatieve ideeën en ontwerpen.
60 weergaven

Commentaires


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page