google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Life is a Journey! Holistisch interieur.


foto: Studio Henk. Lean lounge chair

Holistisch interieur een nieuwe speler?

In de afgelopen periode waarin ons huis een veilige haven is gebleken, is het interieur een andere rol gaan spelen. Voor de een is een Instagram waardig interieur belangrijk. Er zijn consumenten die verduurzamen van de woning tot prioriteit hebben gemaakt. Het thuiswerken vergt een andere indeling van de beschikbare ruimtes. In ieder geval is de woning een item geworden, die de komende jaren een belangrijk onderwerp wordt om kritisch naar te kijken.

Een holistisch interieur waar de zintuigen een belangrijke rol spelen voor ons welzijn, waar duurzaamheid, welbehagen, geborgenheid, geluiden, geuren en kleuren een samenspel vormen.


foto: Studio Henk. Fauteuil Co lounge

Hoe creëer je een holistisch interieur?

Ieder persoon heeft een aantal persoonlijke voorkeuren waardoor een holistisch interieur voor elk van ons kan verschillen. Toch zijn er een aantal overkomsten die reeds populair zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van Marie Kondo, de opruimgoeroe met het moto "een opgeruimd huis, is rust in je hoofd".

Ik heb al eerder de trend Biophilic interieur trend besproken. Deze vertaald zich, door gebruikmaking van natuurlijke materialen en levende planten die het welzijn gevoel verhogen. De connectie met de natuur is heilzaam.

De voordelen zijn zowel fysiek als mentaal, het opladen en ont-stressen in je eigen omgeving wordt steeds belangrijker. Een hol klinkende woning verlaat je het liefst zo snel mogelijk, vandaar dat de akoestische waarde op orde dient te zijn.

De akoestische waarde heeft een gemiddelde nagalmtijd van 0,6 tot 0,8 db, De juiste luchtvochtigheid meet tussen de 40% - 60 % .

Feng Shui was jaren geleden heel erg hot, maar is iets naar de achtergrond verdrongen. Feng Shui gaat uit van energie stromen in je woning die niet verstoord mogen worden.

Foto: Urban nature culture

Welke kleuren dragen bij aan een feel good gevoel in je woning?

Kleuren waar je rustig van wordt in combinatie met je woonstijl, die in balans is door het gebruik van de juiste tactiele materialen.

Voor iedereen is kleur en kleurwaarneming heel persoonlijk. Wat echter niet vergeten dient te worden is dat kleur wel degelijk invloed heeft op je zintuigen. Blauw is bijvoorbeeld rustgevend, Rood zet juist aan tot actie. Groen heeft associatie met de natuur.

In een Holistisch interieur gebruikt men voornamelijk zachte in elkaar overvloeiende kleuren. Een accent kleur die gebruikt wordt in een bos bloemen, accessoire of een sierkussen maakt de spanning in het interieur net iets meer bijzonder.

foto: Urban nature culture

De kleuren die gebruikt worden zoals op bovenstaande foto te zien is, zijn melkachtig. Het accent van de kleur geel verstoort de balans niet.


Foto Studio Henk

Is een holistisch interieur altijd minimalistisch? Waar moet ik aan denken?

Als je bedenkt dat iedereen anders is en andere wensen heeft, Geluk ervaren wij allemaal op een ander niveau. Logisch gevolg is dat nooit alle woningen, interieurafwerkingen en indelingen overal hetzelfde is. Gelukkig niet, dat is best saai.

Waar word jij gelukkig van? Maak een moodboard. Kijk kritisch naar je woning en ruim op. Luister naar de klanken in je huis, klinkt het te hol? Misschien kan je woning een vloerkleed, wandkleed of gordijnen gebruiken. Vergroen je huis door een grote kamerplant in een mooie pot. Gebruik nooit meer dan 3 kleuren als basis in je interieur. Veel kleine meubelen brengt onrust. Een overkill aan accessoires met verschillende niet samenhangende clusters opruimen. Spaar voor een mooi kunstwerk of een unieke vaas of object. Deze blikvanger in je woning verschaft je een blijvend gevoel van trots.

De onderstaande foto bewijst dat, een minimalistisch interieur niet nodig is om een evenwichtig interieur te creëren.


foto: Urban nature culture
Comments


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page