google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home

Is de tuin woonkamer al klaar voor de zomer?


De zomer komt eraan hoe brengen wij deze dit jaar door?

Ons huis is opgeknapt, geschilderd, misschien zit je nog op je nieuwe meubelen te wachten. Of was je net te laat met bestellen, waardoor je aankoop en levering is uitgesteld. Je weet al wat je wilt, dus daar hoef je niet meer over na te denken. Onze aandacht gaan wij richten op het buitenleven. Met de zomer voor de deur en de onzekerheid over het reizen naar het buitenland, maken wij van onze tuin of het balkon een super gezellige tuin woonkamer.

De terrasoverkappingen zijn niet aan te slepen. Prachtig die glazen behuizingen maar hoe richt je deze gezellig in. In de reclames van de firma's die deze overkappingen verkopen zijn de tuinmeubelen in plaats van los op de tegels of het gras in de tuin, nu in de overkapping geplaatst. Het mist de gezelligheid van onze woonkamer.


Hoe krijgen wij de tuinwoonkamer warm en gezellig als verlengstuk van ons huis.

Allereerst kijk je natuurlijk welke stijl aansluit bij je persoonlijke voorkeur en stijl. Om eenheid te bewaren en de beleving van een extra woonkamer te benadrukken denk je natuurlijk niet aan plastic. Plastic is leuk voor op de camping maar niet voor in je tuin. Een vlonder of een grote tuintegel versterkt ook het binnen gevoel. Heb je een grote tuin dan is het voor de opvang en het vasthouden van regenwater beter om vaste planten in de aarde te zetten. In een kleine tuin zorgen grote potten in verschillende hoogte voor een mooier geheel. Verticale beplanting tegen de schuttingen van zwart gebeitst of natuurlijk hout zorgen voor veel groen in de tuin. Een buitenvloerkleed en sierkussens op de bank bepalen je stijl. Ga je voor Ibiza, Scandinavisch, Mexicaans, Marokkaans of Afrikaans het kan allemaal dit jaar.


Zijn er nog meer stijlen voor buiten en zo ja welke?

Karwei heeft voor buiten de stijl Japandi toegevoegd. Scandinavisch met invloeden vanuit Japan. waarbij ronde vormen en eerlijke materialen elkaar aanvullen en versterken.De trend Hotel Chique heeft een zakelijke uitstraling. Clean en smooth met een vleugje luxe.


Is het op een klein balkon ook mogelijk om uit te pakken en voor je favoriete vakantiebestemming te gaan?


Kies voor je balkon ook voor een vlonder. Denk aan verticaal tuinieren en aan je balkonreling hang je plantenbakken met je favoriete kruiden en of planten. Hangplanten en een gezellig zitje maken je ultieme vakantiebestemming zonder te reizen mogelijk.


Op een groter balkon staat een lounge set met een aantal grote planten op stam, denk aan olijf en palm, garant voor een tropische zomer. Gooi er lekker veel sierkussens in en geniet van je tropische cocktail.

Iedereen weet wel zo een straatje. Veel groene planten in de met keien bedekte straten, Een blauwe regen of een bougainville klimplant tegen de gevel.. Hoe fijn is het om daar doorheen te dwalen? Is het een gek idee om in de Hollandse straten de gevels van onze huizen ook een groener aanzicht te geven? Volgens onderstaand onderzoek niet.Wat werkt wel en wat werkt niet?

De teksten in deze sectie zijn tot stand gekomen in het kader van het Beleidsprogramma Biodiversiteit. Tekst bijdragen: Kees Hendriks en Barry de Vries (Alterra, Wageningen Universiteit en Research Centre).


In nieuw te plannen steden of wijken kan in het ontwerp rekening worden gehouden met de aanleg van groen en waterpartijen en aanvoerroutes van koele lucht. In bestaande steden en wijken kan dat lastiger zijn. Daar hangen mogelijkheden en kosten af van situatie en schaalniveau. Relatief eenvoudig is de aanplant van extra groen en het aanleggen van groene gevelsystemen (‘verticaal groen’) en groene daken. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de kosten van onderhoud.

Stadsparken en -plantsoenen, waterpartijen, maar ook de vrije toestroom van verkoelende lucht worden bedreigt door verdichting, inbreiding en hoogbouw, zowel in bestaande steden als in nieuwe wijken.

Ook stadsbewoners geven soms onvoldoende ruimte aan groen door hun tuinen geheel of gedeeltelijk te bestraten, met extra warmte in de zomer als gevolg.

Bij langdurige droogte kan de watervoorziening van stedelijk groen afnemen en daarmee ook het koelend effect van groen.

Voorbeelden en feiten

  • Het koelend effect van een stadspark is merkbaar is op een afstand van 2 tot 4 maal de breedte van het park.

  • Een gezonde boom levert naar schatting een koelend vermogen van ongeveer 10 airco’s.

Wat kunt u doen?

Groene gevels en groene daken zijn een ruimtebesparende aanvulling op parken en plantsoenen. De laatste hebben meer koelend effect en stadsgroen blijft dus belangrijk.

Bewoners kunnen hun tuinbestrating vervangen door beplanting. Bijkomend voordeel is wateropslag in de bodem en minder wateroverlast bij hoosbuien.

Ontwerpers kunnen aanzienlijk bijdragen aan stadskoeling door luchtcirculatie en stadsgroen ruimtelijk goed in te passen en de watervoorziening goed te regelen.
Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page