google1bd320a70a84547c.html
top of page
Home
  • Conny Gruijters

Scandinavisch design nog steeds authentiek in Nederland?


Authentiek Scandinavisch design of een Hollands sausje?

Bent je op zoek naar designmeubelen uit Scandinavië en vraag je je af of het design in Nederland nog steeds zijn authentieke uitstraling heeft behouden? Dan ben je niet de enige. De populariteit van Scandinavische designmeubelen is de laatste jaren enorm toegenomen, ook in Nederland. Het minimalistische en functionele ontwerp van de Scandinavische meubels gekenmerkt door eenvoud en natuurlijke elementen.

Maar is het Scandinavisch design wel een 1 op 1 vertaling of geven wij onze eigen draai aan deze super minimalistische interieur stijl.

Er zijn specifieke verschillen tussen het authentieke Scandinavische interieurstijl en de Nederlandse vertaling ervan. De stijl van deze interieurdesign is uiteindelijk een subjectieve kwestie en kan variëren afhankelijk van iemands persoonlijke smaak en voorkeuren. Nederlandse interieurstijlen zijn vaak wat meer divers en kunnen variëren van modern design en minimalistisch tot meer klassiek of landelijk met een vleugje vintage.Herkomst van de Scandinavische stijl.

Wist je dat de Scandinavische stijl een van de meest populaire en invloedrijke interieurtrends ter wereld is? Maar wat is het precies en hoe kun je het aanpassen aan je eigen smaak en voorkeuren?

De Scandinavische stijl is ontstaan in de Scandinavische landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden in het begin van de 20e eeuw. Het wordt gekenmerkt door eenvoud, functionaliteit, minimalisme en natuurlijke elementen. Het weerspiegelt de waarden en levensstijlen van deze landen, waar mensen te maken hebben met lange winters, beperkt daglicht en hoge kosten van levensonderhoud. De Scandinavische stijl is gericht op het creëren van gezellige, comfortabele en minimalistische ruimtes die zowel praktisch als mooi zijn.


Scandinavisch versus Nederlands interieurdesign: verschillen in stijl en materialen

Minimalistische en functionele ontwerpen, met een sterke nadruk op natuurlijke materialen zoals hout en leer. Dit resulteert in een eenvoudige en tijdloze uitstraling die zowel rustgevend als elegant kan zijn. In Nederlandse interieurs is er vaak meer nadruk op kleur en patronen dan in de Deense stijl. Terwijl de Scandinavische stijl zich richt op een gevoel van rust en eenvoud, wordt de Nederlandse vertaling vaak gekenmerkt door een meer uitgesproken persoonlijkheid en individualiteit. Of je nu op zoek bent naar een rustgevend Scandinavisch interieur of een meer uitgesproken Nederlandse vertaling, er zijn tal van mogelijkheden om je persoonlijke smaak en stijl in je huis te laten zien.


Anna en Lars zoektocht naar een Scandinavisch interieur die warmte en diversiteit uitstraalt.

Maak kennis met Anna en Lars, een jong stel dat in een klein appartement in Amsterdam woont. Ze houden van de Scandinavische stijl omdat het past bij hun behoeften en voorkeuren. Ze willen een ruimte creëren die licht, ruim en gezellig is. Ze moeten hun opslagruimte optimaliseren en hun meubels multifunctioneel maken. Ze willen ook wat persoonlijke accenten en kleuren toevoegen om hun huis levendiger en unieker te maken.

Anna en Lars ondervinden echter wat moeilijkheden wanneer ze de Scandinavische stijl proberen te vertalen naar hun Nederlandse smaak. Ze vinden dat sommige meubelstukken te duur of te moeilijk te vinden zijn. Ze worstelen ook om de eenvoud en elegantie van de Scandinavische stijl in evenwicht te brengen met de warmte en diversiteit van de Nederlandse cultuur. Ze vragen zich af hoe ze een huis kunnen creëren dat zowel hun Scandinavische inspiratie als hun lokale identiteit weerspiegelt.

Door onderstaande tips te volgen, kunnen zij en jou wellicht helpen om je huis in te richten, dat gezellig en toch stijlvol is; eenvoudig maar verfijnd; Scandinavisch en toch Nederlands.5 tips voor het inrichten van een Scandinavische woonstijl, naar jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

1. Combineren.

Wees niet bang om uit je comfort zone te stappen. Wanneer je gewoonlijk vaak gaat voor de minimalistische uitstraling uit de Scandinavische stijl, combineer je deze uitstraling met de vele stijlen die in onze bekende interieurstijlen al aanwezig zijn: Industrieel, Japan, hotel chique, vintage, nieuw landelijk of modern. Wat Anna en Lars betreft dienen zij weg te blijven bij Industrieel, en Hotel chique. Deze stijlen gecombineerd met Scandinavisch zijn te zwaar in een kleine woning. Houdt je wel van industriële accenten dan kan je het beperken tot frames in metaal.


2. Creëer contrasten.

Omdat de Scandinavische stijl bekendstaat om woongemak en eenvoud, is een krachtige tegenhanger essentieel. Ga voor contrasten in kleur, materiaal en stijl, waardoor je interieur spannend blijft.


3. Ga voor vintage interieur items om je budget te managen.

Het vertalen van Scandinavisch design naar onze Nederlandse wensen, is meer dan alleen experimenteel ontwerpen. Aan design hangt een stevig prijskaartje wanneer je een totaal interieur moet inrichten. Kijk voor een eyecatcher bij een vintage winkel, of ga voor look a likes. Zo houdt je geld over voor items die je belangrijk vindt. Of spaar ervoor. Wanneer je het item uiteindelijk kan aankopen ben je er veel blijer mee. Met beide opties werk je ook mee aan duurzaamheid. Twee vliegen in 1 klap.😊


4. Spelen met kleur en houtsoorten.

Het basiskleurenpallet bestaat voornamelijk uit wit, crème beige, pasteltinten en lichtgrijs. Juist met deze lichte basis vallen de kleuraccenten extra op. Bij de merken Muuto en Hay zijn bij hun huidige collecties primaire kleuren toegevoegd. Wanneer je de primaire kleuren laat terugkomen in je behang of vloerkleed dan vertaal je de stijl al meer naar onze Nederlandse smaak. Gebruik je in plaats van blank eiken een notenhout of keramiek dan wordt Scandinavisch ook warmer qua interieur.5. Ga de hoogte in met je meubelen.

In een Scandinavisch interieur vind je vaak geen grote, hoge kasten, maar juist lage, lange dressoirs. In kleine appartementen, zoals die van Lars en Anna, zoek je juist de hoogte op. Ook komen de stoelen vaak amper boven de eettafel uit. Hierdoor blijft het zicht in huis en naar buiten zo vrij mogelijk. Deze truc is wel interessant om toe te passen in kleine ruimtes, voor het ruimtelijke aspect.. Over het algemeen is bij onze vertaling naar het Nederlands Scandinavisch, het spelen met hoogte juist weer interessanter. Wij kiezen eerder voor hoge kasten. Wand tot wand oplossingen waar de haard en tv ook een plek in krijgen. Voor Anna en Lars is een hele kastenwand zeker een overweging waard. Kleine appartementen worstelen vaak met opbergruimte. Wanneer je een wandkast laat maken waarin je tv is weggewerkt en je genoeg bergruimte hebt, geeft ook rust of direct verrassend als je hier en daar een nis in zet.


Wil je meer weten over het Scandinavische interieur lees dan:


Comentários


Our Recent Posts

©2018 by The Real Stylguide. Proudly created with Wix.com

bottom of page